#3 – Tosty francuskie z bananem
Jeśli chodzi o tosty francuskie, to nie
ma obowiązku podawania ich z bananem. Tak naprawdę można je
przyrządzić w taki sposób, by nadawały się do dodatków słonych
i ostrych. Tosty francuskie nie muszą być przygotowane na słodko,
mogą być wytrawne. Niezależnie od tego na jakie się zdecydujemy,
to tosty francuskie, bez wątpienia, smakują arystokratycznie.
Przywodzą na myśl śniadanie jedzone przez mężczyznę w białej
koszuli i kobietę w długiej, satynowej sukni, najlepiej na tle
wierzy Eiffela.
Do przygotowania tostów francuskich
potrzebujemy:
1. Chleb tostowy. Ja użyłem pszennego,
ale nie jest powiedziane, że inny się nie nadaje. Po prostu do
banana pasował mi pszenny.
2. Dwa jajka lub więcej, jeśli chcemy
przygotować więcej porcji lub jedną ogromną porcję.
3. Około pięć łyżek mleka.
4. Szczypta soli.
5. Pół łyżeczki cukru.
6. Banan lub kilka bananów.
7. Cukier puder.
8. Tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie tostów nie jest wybitnie
skomplikowane, ale ja zawsze mówię, że jest upierdliwe.
Przynajmniej było, do momentu, gdy nie zakupiłem takiego
elektrycznego czegoś, jakby grilla, ale o płaskiej powierzchni, na
której można ułożyć większą ilość tostów niż na patelni.
No to przechodzimy do sposobu
przygotowania:
1. Jajka, szczyptę soli, mleko i cukier
łączymy razem.
2. Tosty przekrawamy w pół, tak by
powstały estetyczne, zgrabne trójkąty.
3. Moczymy tosta w tym rozbełtanym z
innymi składnikami jajku i od razu kładziemy na rozgrzaną oliwę.
Możemy użyć też masła czy zwykłego oleju.
4. Kładziemy na talerz, obsypujemy
cukrem pudrem i podajemy z pokrojonym bananem lub innym dodatkiem.
PS. Jeśli przygotowujemy tosty wytrawne,
to nie powinniśmy ich słodzić i nie mam tutaj na myśli tylko
cukru pudru, ale przede wszystkim tego cukru dodanego do jajka.
Komentarze
Prześlij komentarz